Painajainen paritalossa

Kauko Parkkinen

Suomessa asunto-osakeyhtiötä saa johtaa kuinka mielivaltaisesti tahansa, sanoo kirjoittaja Kauko Parkkinen, juristi, valtiotieteilijä ja tietokirjailija. Koko oikeusturvakoneisto asettuu hallinnon puolelle, jos murhia ei ole tapahtunut. Kunhan toimii riittävän röyhkeästi.
Kirjasta nousee esille hämmästyttävä ”vatuloijien” ketju henkilöistä, joiden tehtävänä olisi palvella ja auttaa ihmisiä, mutta jotka eivät pysty hoitamaan tehtäväänsä asianmukaisesti. Se ulottuu taloyhtiön hallituksen puheenjohtajasta ja toiminnantarkastajasta käräjäoikeuden puheenjohtajan ja poliisin kautta aina valtakunnansyyttäjään saakka. Myös hyvä sisko -ketju iskee.
Parkkinen on kirjoittanut parikymmentä kirjaa vallan väärinkäytöstä. Tunnetuimmat ovat Näin tehdään tuhopolitiikkaa, joka jo 1981 varoitti taloutemme ajautumisesta umpikujaan keskitetyn tulopolitiikan surauksena, ja Laillinen murha, joka kertoo Suomen härskeimmästä yrityskaadosta, ilmajokelaisen insinöörin Seppo Hautalan perustaman Vise Oy:n ajamisesta konkurssiin.
”En olisi tuolloin mitenkään uskonut, että itse ja perheeni joudumme samantyyppisen mielivallan kohteeksi omassa taloyhtiössä enkä juristina voi sille mitään.” Ainoaksi mahdollisuudeksi jää kirjan tekeminen, mutta sekin on vaikeaa, kun kustantaja toisensa perään keksii salasanoja, joilla voi torjua kustannustehtävän. Ei mahdu ”katalogiin” tai ”genreen”. Kiinteistöliiton kustannusyhtiön johtaja kysyy aggressiivisesti, mihin pyrin. Kirjassa moneen otteeseen siteeratun Markku Salon kirjan ja lukuisia muita narsistikirjoja kustantanut Minerva Kustannus keksi mennä kyvyttömän markkinointiosaston selän taakse, mikä kuuluu kustantajien vakiokikkoihin. Selväksi käy, että tällaisista asioista ei saa puhua selkokielellä. Jäljelle jää vain omakustanne.
Istuva käräjätuomari Jussi Nilsson sanoi Lakimiesliiton lehdessä Lakimiesuutisissa, että ”kansalaisille vallan väärinkäytöksiä vastaan annettava oikeussuoja muistuttaa perusteiltaan hyvin paljon vastaavaa oikeussuojaa Euroopan entisissä sosialistisissa maissa.” Ei olisi voinut osua paremmin naulan kantaan.

Sidosasu pehmeäkantinen
Sivu168
Vuosi2018
ISBN978-952-69003-0-8

24,00